Se poate intampla ca un put forat profund sa iti dea apa aparent curata si gustoasa, dar analiza calitatii apei, uneori dezvaluie prezenta compusilor care dauneaza sanatatii umane. Nitritii si nitratii merita o atentie deosebita. Continutul de impuritati de azot in apa este suficient de periculos pentru corpul uman. Nitratii si nitritii sunt otravitori ai sarurilor de azot, care se formeaza sub influenta activitatii umane. Formarea lor se datoreaza utilizarii substantelor chimice de uz casnic si a evacuarii apei in solul din apropierea putului. Aceste substante chimice pot fi ingrasamintele cu nitrati pentru culturile de gradina pentru cresterea si atingerea maturitatii intr-un ritm rapid; amplasarea in apropierea putului a cimitirelor; a toaletelor publice sau a unui rezervor septic. Ca urmare a unor astfel de actiuni umane, compusii de nitrati se scufunda in sol si patrund in apa din acviferele superioare. Ca rezultat, fantanile si foraje puturi sunt expuse riscului de contaminare a apei cu nitrati.
Toti compusii de nitrati si nitriti care patrund in apa, o satureaza la maxim. Acest lichid intra in corpul uman nu numai cu alimente, ci si prin procesul de spalare, patrunzand in porii pielii. Ca urmare, nitratii reactioneaza cu hemoglobina in sangele uman si produc methemoglobina - o substanta care pur si simplu nu poate transporta oxigenul necesar in celulele corpului. Ca rezultat, se produce o lipsa de oxigenare care duce la oboseala, anemie, iar in cele mai grave si mai neglijate cazuri - lesinuri constante si, eventual, deces. In plus fata de raul de mai sus, nitratii pot provoca tumori maligne in corpul uman.
In scopul purificarii apei nitrate, poti utiliza mai multe optiuni eficiente. Dar, din pacate, utilizarea unui filtru de carbon simplu nu va face fata sarcinii de curatare a lichidului. In industriile geologice si geodezice moderne, sunt utilizate pe scara larga doua metode de tratare a apei: instalarea filtrului cu membrane anionice de schimb ionic si instalatii care functioneaza pe principiul osmozei inverse.
In primul caz, filtrele ionice prin intermediul unei rasini ionice, capteaza impuritatile otravitoare ale nitratilor pe ei insisi si purifica apa dintr-un put sau dintr-un rezervor sau pe cea de la robinet. Cu toate acestea, un astfel de filtru nu poate face fata unui volum mare de apa nitrata si exista riscul ca nitratii depusi pe rasina ionica sa curga pur si simplu inapoi in apa, atunci cand filtrul de ioni este suprasaturat. Concentratia compusilor de nitrati poate fi de cateva ori mai mare.
Utilizarea unui filtru de ioni necesita o monitorizare constanta a calitatii apei. Prin urmare, este necesar sa se analizeze concentratia de nitrati si nitriti a apei din foraje puturi, mai des decat o data la 2 luni. O metoda mai modernizata si mai productiva este utilizarea unui filtru care functioneaza pe principiul osmozelor inverse. Designul unui astfel de filtru este alcatuit din trei capete, prin care apa dintr-un put este furnizata sub presiune si este trecuta printr-o membrana special. Ultima etapa de purificare a apei este trecerea printr-un singur filtru micron si numai dupa aceea sistemul purifica apa prin membrana de osmoza inversa.