Fantana reprezinta o constructie alcatuita dintr-o groapa cilindrica, ce are peretii pietruiti, si diametre cuprinse intre 400 si 1500 mm. In general fantanile servesc la alimentarea curenta cu apa, a unei locuinte, gospodarii, etc., si este sapata in pamant pana la nivelul panzei freatice, avand in general adancimea de 15-20 ml (dar poate atinge si 30-40 ml in unele zone ale tarii).
Panza freatica, ia nastere din precipitatiile care se infiltreaza in pamant, ori din infiltratiile de apa din albia apelor curgatoare si statatoare (rauri, fluvii, lacuri). Astfel, apa patrunde prin straturile permeabile (nisip, bolovanis, pietris) dar este oprita de o roca impermeabila, a carei cu rol este de a separa panza freatica de stratele acvifere de adancime.
Puturile de apa forate, prezinta de regula adancimi de minim 40 m, care se alimenteaza din stratele acvifere. Acestea din urma, ofera o cantitate si o calitate superioara a apei (aceasta fiind deseori chiar potabila), comparativ cu panza freatica. Puturile se tubeaza cu PVC sau O?EL, pe diametre intre 90- 250 mm, si pot fi exploatate doar cu pompe submersibile.
Ideea generala si cea mai importanta este ca trebuie sapata o groapa sferica de diametru mare (aproximativ 1 m) care apoi sa fie tubata cu tuburi de beton pentru sustinerea peretilor.
Un put forat trebuie sa strapunga panza freatica, ceea ce inseamna ca volumul de apa scos din put este corelat cu volumul de apa din panza freatica. Panza freatica se acumuleaza cu un debit constant din mai multe surse. Daca din put apa este pompata cu un debit mai mic decat debitul cu care se acumuleaza panza freatica atunci putem pompa apa non-stop ca si in cazul izvoarelor. Daca v-ati intrebat vreodata de ce izvoarele seaca, ei bine asta pentru ca in put apa intra filtrata prin stratul de pietris margaritar, precum si prin fantele tubulaturii, astfel incat apa este mai curata. Un put forat are viata mai lunga decat o fantana si un volum de apa mult mai mare. Daca volumul de apa din put nu este suficient se poate folosi un bazin tampon.
Executantul forajului nu poate influenta debitul de apa, acesta va fi stabilit doar ulterior executiei forajului si a pomparilor experimentale. De asemenea, debitul, variaza in functie de zona unde se executa forajului, dar si de adancimea acestuia.
Un astfel de foraj, poate asigura necesarul de apa al unei locuinte sau al unui cartier, dar si al unor institutii, pensiuni, hoteluri, fabrici, sau chiar a unor localitati.
In concluzie daca vreti sa sapati pana in 20 m, un put forat poate ca nu e cea mai buna solutie. In schimb daca aveti nevoie de un volum mare de apa precum si de calitate superioara a apei, o fantana poate fi o risipa de bani. Cel mai bine este sa va informati sis a va asumati de asemenea si riscurile.
In concluzie, intre cele doua elemente analizate in cadrul acestui articol, fantana clasica si putul de apa, exista diferente ce vizeaza: adancimea, sursa de alimentare, debit, capacitate de alimentare, si nu in ultimul rand calitatea apei.