Indepartarea nisipului dintr-un put, este necesara pentru ca aceasta sa functioneze corect si sa ofere apa curata, fara nisip sau impuritati. Pentru procesul de denisipare puturi ai nevoie de o firma specializata. Drept rezultat, problema va fi rezolvata, deoarece nisipul din apa din fantana va disparea, iar volumul de iesire a apei devine acelasi sau creste. Nu este intotdeauna posibila realizarea unei denisipari in mod independent. Lipsa de cunostinte si de experienta poate duce la esecul de admisie a apei. Acest lucru va duce la necesitatea de a fora un nou put, ceea ce inseamna costuri suplimentarea, mult mai mari.
Problema acumularii nisipului este caracteristica numai pentru sondele de un anumit tip, adancimea carora nu depaseste 50 de metri. Acestea sunt fantanile forate pana la stratul de nisip. O astfel de fantana are nevoie de curatarea periodica a putului.
Fantana arteziana, nu necesita o astfel de munca, deoarece apa provine din acvifere situate intre straturile de calcar si nu contine aproape nicio incluziune.
Se folosesc diferite metode de curatare. Specialistii firmei specializate in astfel de lucrari, sunt perfect fluenti in toate metodele bine cunoscute de denisipare. Inainte de a efectua lucrarile de denisipare, se face o diagnosticare, coborand in put o camera video rezistenta la umiditate. Datele inspectiei vizuale reprezinta baza pentru alegerea metodelor de curatare sau reparare.
Pomparea sau metoda hidrodinamica. In acest caz, pompa vibrator coboara si agita simultan apa, pompand-o la suprafata. Lichidul contaminat este pur si simplu inlaturat si inlocuit treptat intr-un mod natural de unul nou, mai curat. Pompa este deplasata in jos si in sus in cilindru, pana cand incepe sa furnizeze apa curata.
Metoda prin electro-impuls. Elimina depunerile solide de pe tubul interior si filtru. Daca totul se face corect si filtrul nu este deteriorat, fluxul de lichid este restabilit si revine la parametrii initiali.
Purificarea cu doua pompe. Una dintre ele umple conducta cu apa, iar cea de-a doua o pompeaza la suprafata.
Indepartarea pur si simplu a nisipului din put nu este suficienta. Este necesar sa se afle daca filtrul instalat in partea inferioara, isi face bine treaba. Poate fi curatat, fara a fi scos la suprafata, cu un jet puternic de aer care este alimentat de un compresor. Aceasta procedura este de obicei efectuata dupa curatarea hidrodinamica. Metoda se numeste airlift.
In unele situatii, filtrul nu poate fi curatat sau este deteriorat, si, in acest caz trebuie schimbat. Inlocuirea unui filtru de put, necesita anumite cunostinte si aptitudini, in caz contrar, putul se poate infunda si va inceta sa-si indeplineasca functiile.