Gospodariile private aflate la distanta de oras, nu pot fi conectate la sistemul centralizat de alimentare cu apa. Prin urmare, proprietarii sunt fortati sa se angajeze in saparea unui put sau in forarea unui put de apa. Prima optiune este fantana, aceasta fiind modalitatea cea mai usoara de a avea apa. Fantana este una dintre alternative. Aceasta, se alimenteaza cu un acvifer, care curge la o adancime la care apele superioare nu penetreaza.
Clasificarea acestor structuri se bazeaza pe criterii, cum ar fi, adancimea forajului, metoda de penetrare, designul proiectului de foraj. In general, puturile sunt explorate, filtrate (de nisip), adanci (arteziene), industriale etc. Caracteristica unor astfel de structuri este aceea ca ele sunt formate in principal prin metoda de foraj rotativ.
Fantanile sunt surse de apa si sunt cele mai des folosite pentru uz personal. Acestea sunt numite astfel, deoarece trunchiul forat ajunge la patul de nisip purtator de apa, de unde, de fapt, se extrage apa. Sub stratul de nisip exista un strat de argila rezistent la apa. Astfel de surse se caracterizeaza printr-o adancime relativ mica de la 10 la 50 de metri. Cu toate acestea, exista si exceptii.
Dintre avantajele forarii unui put, expertii subliniaza buna calitate a apei, deoarece, trecand prin sol, apa este filtrata, cantitatea de apa este de obicei suficienta pentru o casa cu consumul mediu, forarea putului se efectueaza intr-un timp scurt. Poti instala un filtru, precum si o pompa si poti incepe sa folosesti apa in cateva zile. De asemenea, costul intregului complex de lucrari este acceptabil.
Cu toate acestea, facand o alegere in favoarea unei astfel de surse de apa, trebuie avut in vedere faptul ca durata sa de viata nu depaseste 15 ani. De asemenea, trunchiul este predispus la intepaturi. Prin urmare, fantana trebuie curatata in mod regulat.
Acest tip de put are caracteristici proprii. In primul rand, adancimea forajului putului ajunge pana la 220 de metri. Urmeaza in al doilea rand: forarea puturilor arteziene profunde, poate dura pana la 2 saptamani. Si, in al treilea rand, diametrul trunchiului, pe masura ce se inainteaza, se poate schimba. Valoarea acestui parametru depinde de caracteristicile solului. Avantajele forarii fantanilor arteziene includ performantele ridicate, si prin urmare, nu este necesar sa le cureti in mod regulat, iar durata de viata este indelungata, de pana la 50 de ani.