Fiecare proprietar al unei case din zona rurala sau proprietarul unei ferme sau spalatorii auto este constient de necesitatea de apa. Cea mai buna solutie pentru aceasta problema este apa din foraje puturi in zona rurala. Forarea unui put de apa va oferi o sursa proprie de apa pentru baut si pentru gatit, pentru udat gradina, pentru a umple piscina si pentru alte nevoi casnice sau industriale. Nu demult, in unele cazuri, putul era suficient pentru a furniza apa, dar acum situatia este de asa natura incat compozitia apei din puturi depaseste cu 4-10 ori concentratia maxima admisa de pesticide daunatoare si saruri de metale grele. Apa dintr-un rezervor inchis sau deschis este potrivita pentru irigare si pentru nevoile tehnice. Pe masura ce apa a inceput sa fie folosita pentru baut, gatit si baie, o astfel de apa este inadecvata. In acest caz, este necesar sa iti forezi propria fantana cu fluxul de apa din acvifere protejate de roci rezistente la apa, deoarece elementele poluante nu au patruns inca in aceste zone.
Este dificil si riscant sa alegi locul de foraj in mod independent, sa forezi singur si sa instalezi fantana fara echipament special. Lucrari de proiectare si cercetare, excavari, sonde de foraj, asamblarea tevilor, selectarea si instalarea pompelor - toate acestea trebuie facute de profesionistii in foraje puturi care dispun de echipamentele necesare, de cunostinte speciale - nu numai in mecanica si inginerie hidraulica, ci si in hidrologia solurilor din regiune si caracteristicile climatice, precum si experienta in acest domeniu.
Pentru extragerea apei subterane se folosesc doua tipuri de puturi. Pe nisip-pana la 20-50 m si arteziene pana la 70-100 m. Puturile arteziene sunt de mare adancime si cu rezerve mari de apa. Un put forat pe nisip (sau filtrat) intr-un acvifer, se afla in soluri nisipoase, iar adancimea acestuia nu este de obicei mai mare de 20-30 m. Un astfel de put este forat destul de repede - de la cateva ore pana la cateva zile lucratoare. Timpul de functionare a unui put depinde direct de puterea acviferului si de intensitatea functionarii acestuia (in practica, de 15-20 de ani). Puturile arteziene sunt forate in acvifer, pana la adancimi de 70-150 m. Ele difera nu numai in ceea ce priveste adancimea si performanta (pana la 100 mc/h), ci si in complexitatea forajului. Astfel de puturi sunt de obicei forate cu un diametru mai mare si o adancime mai mare decat puturile pe nisip. Acest lucru se datoreaza unui numar mare de carcase din put si costuri mai ridicate. Durata lucrarilor de foraj creste la cinci sau mai multe zile, in functie de tipul solului si de adancime. Instalatia de apa in casa
Pentru sursa de apa potabila din casa, sunt utilizate tevi. Materialul tevii este foarte divers. Pot fi materiale plastice, metal-plastic, ceramica si alte tipuri de materiale sintetice obisnuite de pe piata. La alegerea tevilor trebuie luate in considerare sarcinile sistemului de alimentare cu apa, obiectivele sistemului de alimentare cu apa, timpul de functionare al sistemului de alimentare cu apa, precum si posibilitatile financiare.