In fiecare an cererea de apa potabila creste. Poluarea progresiva a apelor de suprafata, face ca panza freatica sa fie principala sursa de apa pentru populatie. Prin urmare, monitorizarea panzei freatice devine o sarcina importanta. Apa subterana, pe de o parte, face parte din interiorul Pamantului si, pe de alta parte, este o parte comuna a resurselor de apa. Organizarea corecta a sistemului de admisie a apei, asigura o utilizare de lunga durata si sigura. Necesitatea puturilor de monitorizare a panzei freatice, permite ca extractia apei sa fie rationala si utilizarea optima. Aceasta include observarea, evaluarea starii si prognoza comportamentului acviferului sub influenta diferitilor factori naturali sau sub influenta activitatii umane.
Monitorizarea panzei freatice din foraje puturi este necesara pentru dezvoltarea productiei de apa subterana. Dar aceasta nu este o formalitate, ci o necesitate, deoarece efectuarea unei monitorizari periodice permite primirea de informatii in timp util cu privire la starea apelor si, in cazul unei schimbari a calitatii acestora, sa se ia masurile necesare. Monitorizarea panzei freatice include luarea in considerare a cantitatii de apa produsa si monitorizarea indicatorilor de calitate.
In acest sens se face masurarea temperaturii si nivelului apei, teste microbiologice, analizele chimice ale probelor pentru respectarea indicatorilor. O conditie prealabila este mentinerea corecta a jurnalelor de observare, stocarea documentatiei cu rezultatele analizelor, pregatirea acesteia pentru transferul catre centrele de monitorizare. O evaluare obiectiva a rezultatelor monitorizarii apelor subterane, ajuta la determinarea modului in care un acvifer se comporta si cum anume sa fie reglementat echipamentul pentru o extractie eficienta a apei.
Monitorizarea puturilor iti permite sa ai date exacte privind functionarea pompei, presiunii si temperaturii, a debitului de apa in orice moment, raspunzand in timp util necesitatii de intretinere sau reparatii a echipamentului si cu senzori video disponibili, poti avea si o inspectie vizuala. Apa, in special apa potabila, este o resursa naturala foarte valoroasa, pentru ca nu exista nimic care sa o inlocuiasca. Desigur ca exista regiuni in care panza freatica, practic corespunde standardelor, in ceea ce priveste calitatea apei. Dar o astfel de imagine este mai degraba o exceptie si nu o regula. Trebuie luate in considerare, in special regiunile in care calitatea apei este departe de a fi perfecta. Continutul ridicat de fier si hidrogen sulfurat in apa, duritatea ridicata, continutul ridicat de sare in apa, toate acestea fac ca furnizarea de apa potabila sa fie costisitoare si dificila.
Fiecare proprietar de put trebuie sa monitorizeze cu strictete apele subterane din registrul de debit al apei, folosind contoarele corespunzatoare de apa si mentinandu-le in stare buna. Proprietarul trebuie sa pastreze si sa protejeze zonele de depozitele de deseuri, parcari, drumuri, hale si alte lucruri. Sa ia probe de apa si sa inregistreze rezultatele analizei calitatii apei. Sa masoare si sa inregistreze in jurnalul de monitorizare, nivelul apei subterane in metri si centimetri, de la suprafata pamantului.