Aceeasi structura din beton armat poate functiona in pamant in doua moduri - ca piloti forati si piloni de sustinere:
Pilotii forati isi obtin stabilitatea datorita suportului capatului structurii de pe pamantul incompresibil;
Pilonii de sustinere ofera stabilitate datorita factorilor de rezistenta a solului la varful acestuia si frecarea solului cu peretii laterali ai gramezii.
In practica, diferenta consta in lungimea santului din beton armat. Suporturile, care functioneaza ca piloni de sustinere, sunt de lunga durata, deoarece punctul lor trece printr-un strat de sol de suprafata cu densitate scazuta si se sprijina pe un pamant incompresibil de inalta densitate.
Pilotii forati sunt situati in straturile superficiale ale solului. In ciuda faptului ca stabilitatea unor astfel de piloti se realizeaza intr-o maniera combinata - de la rezistenta la varf si frecare a peretilor, fiabilitatea generala a pilotilor forati este mai mica, deoarece sunt supusi precipitatiilor sub influenta incarcaturilor externe puternice.
Compactarea suplimentara a solului
Pentru a spori stabilitatea generala a fundatiei, pilotii forati si pilonii de sustinere sunt adesea instalati, utilizand metoda cu pile de ardere, adica 3-6 piloti in imediata apropiere unul de celalalt. Datorita acestei amplasari, se obtine o compactare suplimentara a solului intre stalpi si, ca rezultat, creste rezistenta solului la pilonii forati, sarcina medie pe pilonul de sustinere scazand si ea. Toate tipurile de structuri din beton armat fabricate, pot fi utilizate ca suporturi de sprijin si suporturi suspendate. Clasificarea pilotilor se realizeaza in functie de trei factori:
Forma sectiunii;
Metoda de intarire (longitudinala si longitudinala-transversala);
Soliditate (solida si prefabricata).
In functie de sectiunea transversala, exista trei tipuri de piloti:
Piloti patrati (inclusiv structuri patrate cu o cavitate rotunda);
Dreptunghiulari;
Circulari.
Cele mai solicitate in constructii sunt cei patrati. Acestia pot avea o sectiune transversala de la 20x20 la 40x40 cm si o lungime de 5 pana la 20 m. Aceste tipuri pot fi folosite in orice conditii de sol, inclusiv in soluri in miscare si in sectoare periculoase. Pentru siguranta, este permisa inlocuirea pilotilor solizi pe structuri cu o cavitate interna, dar utilizarea lor este permisa numai in regiunile cu seismicitate ridicata.
Structurile sectiunii transversale circulare sunt utilizate pentru amenajarea fundatiilor pentru structurile hidraulice si structurile de sol cu densitate scazuta. Acesti piloti au o cavitate interna, care, atunci cand este scufundat, este umplut cu pamant, ceea ce confera pilonului de sustinere o stabilitate suplimentara.